Spasena sova iz ventilacije: Stanari zgrade je primetili, imala ogromne kandže

Izvor: Niški portal | 27-Oct-2021 | 10:59
U ponedeljak je spasena sova ušara (lat.Bubo bubo) iz ventilacijskog prostora stambene zgrade u Ulici Sestre Baković u Nišu.

Stanari zgrade primetili su sovu u skučenom ventilacijskom prostoru i da ne može da raširi krila i da poleti kako bi izašla iz zamke, objavilo je Udruženje ZooPlanet Niš na svom Fejsbuk profilu.
 
- Kad smo otvorili kuhinjski prozor čuli smo šuškanje u ventilaciji i primetili preplašenu ali i prelepu sovu. Nismo smeli da joj priđemo jer ima ogromne kandže. Ne znamo koliko je bila u međuprostoru zgrade ali smo odmah zvali Zoo patrolu - kaže stanarka zgrade u Nišu.

Uz odobrenje i saradnju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nekoliko volontera i stručnjaka za zaštitu ptica je izašlo na teren i u roku od sat vremena uspešno sprovelo akciju spasavanja.

Sovu je pregledao i veterinar koji je ustanovio da ptica nema nikakvih povreda i da može odmah da se vrati u prirodu.
 


Inače, buljina ili velika ušara vrsta je ptice koja pripada porodici pravih sova i jedna je od najvećih sova na našim prostorima. Ženka može da naraste i do 75cm sa rasponom krila do 188 cm dok su mužjaci nešto manji.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
sAD qMT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: