Struja skuplja od 1. septembra, poznato i koliko tačno

Izvor: Niški portal | 29-Jul-2022 | 11:05
Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

"Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto", navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.
 


Agencija za energetiku najavila je poskupljenje od 6,5 odsto bez PDV-a, ali kada se PDV i akciza uračunaju, dolazimo do poskupljenja od 8,3 odsto.
 
Kako za Nova.rs objašnjava ekonomista dr Goran Radosavljević, kada na 6,5 odsto bez PDV-a dodamo porez koji iznosi 20 odsto, kao i akcizu od 7,5 odsto, dolazimo do 8,3 odsto viših cena. Ostale takse zavise od potrošnje struje, a ne od cene.
 
Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se od 1. septembra 2022. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude posekupela struja da će to biti minimalno povećanje koje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih.
 
On je kazao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.
 
"I što se tiče gasa, mi smo rekli da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zeljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas na ispod 10 odsto za građane. Trudimo se i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore", rekao je Vučić.
 
Ministarka rudarstva i energetke Zorana Mihajlović izjavila je ranije da struja mora poskupeti, te da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.
 
"Spremili smo uredbu za energetski ugrožene kupce, da obezbedimo ona domaćinstva koja ne mogu da plate električnu energiju", navodi Mihajlović.
Komentari
0
Pošalji komentar
t29 P6X
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: