Studentski stanovi poskupeli od 50 do 100 evra, akademci zabrinuti kako će platiti zakup  

Izvor: Niški portal | 21-Sep-2022 | 10:43
Studenti koji studiraju na nekom od 11 fakulteta Univerziteta u Nišu neprijatno su iznenađeni pred početak nove školske godine jer su stanodavci u tom gradu povisili zakup stanova od 50 do 100 evra.
 
Ovo stvara ogroman problem akademcima koji u Niš dolaze iz jugoistočne Srbije, odnosno iz gradova i opština koje su na začelju po prosečnoj plati u Srbiji.
 
U Nišu je, inače, veoma teško dobiti mesto u nekom od tri studentska doma pošto ima premalo kreveta.
Vranjanac Ivan Stošić, student Pravnog fakulteta, iznajmio je stan sa bratom i kolegom u neposrednom blizini tog fakulteta, ali im je gazdarica već najavila da će stanarina od oktobra biti skuplja 100 evra.
 
„Do sada smo zakup dvosobnog stana plaćali 200 evra, plus komunalni troškovi oko 150 evra. Brat i ja smo davali 120 evra, a cimer 80 jer je bio sam u sobi. Ne znam kako ćemo sad da plaćamo. Nisam još siguran, ali brat i ja više ne možemo da stanujemo u centru, ići ćemo na periferiju", kaže Ivan.
 
Anđela Pešić iz Pirota se pita ko iznajmljuje tolike stanove i zašto je potražnja ogromna.
„Godinama sam već u Nišu, jer sam posle osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu upisala master. Na sve strane se zidaju nove zgrade, toliko je stanova, ali cene samo rastu. Neki pričaju da je to zbog Rusa i Ukrajinaca, kao oni ne pitaju za cenu stanova i iznajmljuju najbolje stanove", priča ona.
 
Ova buduća master pravnica dodaje da su cimerka i ona plaćale garsonjeru 150 evra u širem centru.
„Gazda je već najavio da je nova cena viša za 50 evra. Tražile smo neki drugi stan, ali sve što je jeftinije je neuslovno i daleko je na periferiji. Kad izračunamo koliko bismo platile taksi i gradski prevoz, to bi nam izašlo na isto", priča ona.
 
Sandra Ilić iz Kruševca, brucoškinja Pravnog fakulteta konkurisala je za mesto u domu, ali je očajna jer ima mnogo prijavljenih.
„Za 240 mesta za brucoše konkrurisalo je 600 brucoša. Ne znam šta ću ako ne dobijem mesto, jer stanovi su skupi, a biće još skuplji kad počne školska godina. Mislila sam da mi je jeftinije da studiram u Nišu, ali pogrešila sam jer u Beogradu ima mnogo više mesta u domovima", kaže Sandra.
 
Vesna Petrović, vlasnica stana u centru Niša, koji godinama izdaje studentima ne zna šta se dešava jer nikad nije bila veća potražnja.
„Pošto je mojoj porodici taj stan koji sam nasledila od roditelja jedan od prihoda primorana sam da ga izdajem studentima, što je veoma loša opcija jer mladi ljudi uništavaju stan, prave buku, žurke... Koliko puta mi je samo dolazila policija na vrata. U Nišu, međutim, teško koja porodica može da plati zakupninu 200 i više evra, jer su tu i režije", iskrena je ona.
 
Stanodavka dodaje da je kirija za njen stan bila 200, a sad će biti 250 evra.
„Znam da sam mogla da dobijem najmanje 300 evra. Međutim, dve devojke koje stanuju već dve godine su dobre i uredne, nemam nikakvih problema sa njima, tako da nisam imala srca da im tražim više. Znam da i ovako njihove porodice teško izdržavaju jer dolaze iz Vladičinog Hana", kaže stanodavka.
 
 
 
Za više od 25.000 studenata, 940 mesta u studentskim domovima u Nišu
 
Na Univerzitetu u Nišu studira nešto više od 27.000 studenata, ali u tom gradu je oko 25.000 akademaca, jer se tri fakulteta nalaze u Vranju, Leskovcu i Kruševcu.
 
U Nišu postoje tri studentska doma - kod Pravnog, Ekonomskog i Mediciskog fakulteta u kojima ima 940 mesta.
 
Smeštaj u studentskim domovima je poskupeo u junu ove godine, tako da sada sobe prve kategorije koštaju 2.790, sobe druge kategorije 2.150, sobe treće kategorije 1.248, a sobe četvrte kategorije 1.144 dinara.
 
Doručak u menzi staje 56, ručak 120, a večera 90 umesto 59 dinara.
Komentari
0
Pošalji komentar
knk MCm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: