Svako treće dete žrtva neke vrste nasilja na internetu

Izvor: N1 | 08-Feb-2017 | 17:27

Zbog činjenice da je svako treće dete koje je korisilo internet bilo žrtva neke vrste nasilja 27. februara će početi da radi Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je na, konferenciji u Naučno-tehnološkom parku, istakla da su "podaci uznemirujući jer je svaka četvrta devojčica spremna da se upozna sa osobom koju je našla preko interneta".

"Čak 65 odsto nastavnika smatra da nisu dovoljno informisani o opasnostima digitalnih tehnologija, pa sprovodimo niz aktivnosti kako bi se najpre deca, ali i odrasli upoznali sa opasnostima nepravilnog korišćenja interneta", istakla je Matić.

"Svega 2% uznemiravane dece je to reklo roditeljima, a 5% nekom vršnjaku, zbog čega je izuzetno važno edukovati decu i ohrabriti ih da pričaju o tome", naglasila je Kuzmanović.

Šef Odseka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vladimir Urošević istakao je da se povećava broj krivičnih dela u toj oblasti, i da je u poslednjih tri godine preko 100 njih procesuirano.

Gradjani će, prema rečima Tatjane Matić moći da dobiju informacije, pomoć i savete od stručnjaka iz ove oblasti na telefon 011-18933.

Izvor: N1

Komentari
0
Pošalji komentar
wDD pkV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: