Sve bolnice u Srbiji izlaze iz kovid sistema

Izvor: Niški portal | 01-Apr-2022 | 10:16
Sve opšte bolnice u Srbiji u narednih nekoliko dana polako će izaći iz kovid sistema, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i naveo da je i dalje visok procenat zaražavanja - između 12 i 15 odsto dnevno, ali da je za omikron soj mali broj hospitalizovanih.

On je rekao da su kovid kapaciteti srpskog zdravstvenog sistema sada skoncentrisani na ranije definisane kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

„Trenutno su njihovi kapaciteti zauzeti između 15 i 18 odsto, a jako dobra vest je da sve druge ustanove kao što su univerzitetski klinički centri u Kragujevcu i Nišu, polako izlaze iz kovida. Njihovi kapaciteti su zauzeti od šest do osam odsto", rekao je Sazdanović.

On je naveo da je trenutno u bolnicama širom Srbije hospitalizovano oko 700 pacijenata, od kojih je oko 40 na intenzivnoj nezi, prenosi Tanjug.

Sazdanović je istakao da sve opšte bolnice koje su se bavile kovidom, sada imaju manji broj zaraženih - od dva do tri odsto.

„Zaključak je da je ovaj talas definitivno prošao i potpuno smo spremni za neki novi eventualni talas novog soja kovida 19", poručio je Sazdanović.

Kako je dodao, u narednih nekoliko dana se očekuje da sve opšte bolnice polako izađu iz kovida, kako bi mogle da se posvete lečenju non-kovid pacijenata, pre svega onkoloških.

„Naša sledeća ambicija je da se fokusiramo na naš uobičajeni posao, a pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima poput srčanih, pulmoloških pacijenata, ponovo će naći svoja mesta u našim ambulantama", naglasio je Sazdanović.

Na pitanje da li je virus gripa sada dominantniji, Sazdanović odgovara da su lekari i kod đačke i studentske populacije, pred kraj omikrona bili suočeni sa dvostrukom vrstom infektivnih agenasa - sa jedne strane omikron, a sa druge preklapanje sa nekoliko vrsta gripa.
 


„To su zapravo sojevi koji u prethodne dve godine nisu imali mogućnosti da se razviju. Imali smo ozbiljnu epidemiološku zaštitu zbog maski, tako da ti virusi nisu bili dominantni, a kako su mere popustile i kako maske nisu više obavezne, došlo je do širenja tih virusa", rekao je Sazdanović i dodao da je sve to očekivano.

On je naveo da se sada pojavljuju retki sojevi plućnih oboljenja, sa čime se, kaže, sada suočavaju ambulante.

Sazdanović naglašava da se u ovom trenutku ne može znati da li će se pojaviti novi soj kovida, ali,  pominje procenu Svetske zdravstvene organizacije da će novi sojevi koji se budu pojavili, biti manje infektivni, odnosno stvaraće lakše kliničke slike.

„Srpski zdravstveni sistem je spreman za sve scenarije", zaključio je Sazdanović.
Komentari
0
Pošalji komentar
qdB tU2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: