Sve što bi trebalo da znate o čarapama - karakteristike, vrste i podela

Izvor: Niški portal | 26-Jan-2021 | 00:03
Čarape predstavljaju osnovni odevni predmet koji se nosi na stopalima i u zavisnosti od vrste, može prekrivati područje oko čukljeva, listova, pa čak i preko kolena, a kod hulahopki - i do struka.  Nastanak čarapa se vezuje za antička vremena kada se ovaj komad odeće pravio od kože ili prerađene životinjske dlake. 

Kako se ljudska sposobnost obrade različitih materijala, te proizvodnje finijih predmeta razvijala, tako su i čarape postale dosta udobnije i kvalitetnije. 

Pored toga što nas greju, čarape igraju i veliku higijensku ali i zaštitnu ulogu jer predstavljaju dodatni sloj zaštite između spoljašnjih površina i kože na našim stopalima. 

Istražili smo razne korisne informacije, kao i zanimljivosti o čarapama, a u narednim pasusima saznajte i šta je to što bi trebalo da znate o čarapama.

Elegantne hulahop čarape - idealno rešenje za svaku priliku 

Kada su u pitanju elegantne ženske čarape visokog kvaliteta, čuvene hulahopke predstavljaju idealno rešenje za svaku priliku tokom hladnih jesenjih i zimskih dana, ali i uvek kada je dami potreban zaglađeniji izgled nogu. 

Hulahop čarape su veoma dugačke i u potpunosti su prilepljene uz kožu ističući oblik noge osobe koja ih nosi. Iz tog razloga se one proizvode od veoma kvalitetnih i finih materijala sa malim dodatcima elastina koji im pruža rastegljivost i komfor. 

Ova vrsta čarapa se najbolje slaže uz haljine i suknje ali se često nose i ispod pantalona, naročito tokom zimsih meseci, jer pružaju dodatnu toplotu, te štite od prehlada izazvanih hladnoćom. 

Hulahop čarape, pored toga što su veoma praktične, pružaju otmen i elegantan izgled i zaglađuju kožu noge, time skrivajući sitne mane na njima. Na vama je samo da izaberete boju i debljinu hulahop čarapa, a one će vam zauzvrat pružiti sve prednosti koje smo naveli. 

Sokne - ležerne, lepe i udobne

Sokne su standardni tip čarapa koje nosimo na dnevnoj bazi. Kao i kod svakog odevnog predmeta, matrijal izrade je jedna od najvažnijih stavki. Ove vrsta čarape je namenjena da pruži udobnost i toplotu na stopalu. 

Budući da je reč o čarapama koje se najviše nose, sokne su izrađene od finog pamuka sa malim brojem primesa koje omogućavaju njihovu elastičnost. 

Postoji veliki broj različito dizajniranih sokni, te je lako pronaći model koji odgovara svačijem ukusu, bilo da preferirate jednobojne i svedene modele ili one ekscentričnim dezenima u svakakvim bojama, ono što sigurno možete očekivati od ovog tipa čarapa je - udobnost. 

Nazuvice - udobnost i tokom letnjih meseci

Nazuvice čine obavezan deo ormana svake osobe tokom letnjih meseci. Kao što im samo ime kaže, nazuvice su veoma “plitke” čarape, koje pored stopala prekrivaju samo čukljeve, te se one nose isključivo uz plitku obuću kao što su patike ili baletanke. 

Ove čarape moraju biti napravljene od veoma finih materijala zato što one štite naša stopala od grubih materijala obuće a takođe sprečavaju i znojenje. 

Nazuvice su odličan izbor za veliki broj prilika tokom leta jer se odlično uklapaju u skoro svaku odevnu kombinaciju, dok takođe naglašavaju izgled obuće koje nosite. Međutim, osim estetskih razloga, nazuvice su, takođe, sjajan izbor kada su u pitanju sportske aktivnost. 

Dokolenice - privlačne, tople i popularne 

Kao što im i samo ime kaže, dokolenice su čarape koje pokrivaju čitav donji deo noge i završavaju se tik ispod ili iznad kolena, u zavisnosti od modela. 

Najčešće se nose tokom jeseni i početkom zime, a veoma su popularne jer omogućavaju nošenje kratkih suknji i haljina i tokom hladnijih meseci, budući da se uglavnom prave od toplih materijala. 

Pored elegantnijih dizajnova dokolenica, postoji i sportska verzija ovog modela čarapa. Sportske dokolenice imaju oblik sokni ali su napravljene od veoma toplih materijala i koriste se uglavnom za zimske sportove i aktivnosti u snegu. 

Mrežaste čarape - zavodiljive i moderne 

Mrežaste čarape su napravle munjevit povratak na svetsku modnu scenu. One su stilski pečat koji naglašava strastvenost i u velikoj meri ističe modni ukus osobe koja ih nosi. Odlično se uklapaju uz veliki broj odevnih kombinacija i upotpunjuju ga na unikatan i urban način. 

Predlažemo vam da uklopite boju mrežastih čarapa sa bojom ostatka odevne kombinacije budući da ih njihova mrežasta tekstura dovoljno ističe. 

Postoji više vrsta mrežastih čarapa koje se razlikuju po veličini i obliku proreza, te je na vam da izaberete model koji će najviše odgovarati vašem imidžu i karakteru. 

Čarape predstavljaju spoj udobnosti i mode, te su zato omiljeni odevni predmet mnogih ljudi, a takođe imaju i duboke korene vezane za tradiciju jer se upravo one ostavljaju i kao poklon tokom raznih običaja. 

Pored toga što pružaju udobnost, održavaju higijenu i štite naša stopala, čarape i vrhunski modni detalj koji može dati garderobi koju nosimo potpuno novu dimenziju, dajući svima do znanja da smo osoba od stila. 

Nadamo se, da nakon čitanja ovog teksta, imate više informacija o karakteristikima, modelima i funkciji čarapa, te da ćete sa lakoćom moći da odaberete vrstu koja najviše odgovara vašem stilu života.

 

Foto: Unsplash

Komentari
0
Pošalji komentar
dTJ RrS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: