Sve što treba da znate kada je u pitanju dobar roštilj

Izvor: Niški Portal i rs.n1info | 30-Apr-2018 | 11:10

Predstojeće prvomajske praznike veliki broj građana provešće u prirodi, uz roštilj. No, iako se može činiti da je sasvim jednostavna, priprema mesa, ribe ili povrća na roštilju, ipak zahteva neka znanja.

Za vatru je najbolje koristiti ćumur, brikete ili drvo bukve, graba ili pak masline (ukoliko vam je dostupna). Nemojte potpaljivati vatru papirom jer će vetar odneti pepeo na namirnice koje pečete. 

Foto: Pixabay free images

Drvo nemojte stavljati ispod ćumura, jer neće do kraja izgoreti pa će se pojavljivati vatra. Stavite ga u sredinu u obliku piramide, a na to položite sitne grančice, potpalite i nakon 20 minuta raširite po celom roštilju.

Ako želite da pripremite mekanu svinjetinu, imajte na umu da je meso potrebno marinirati dva do četiri sata pre pečenja. Crveno meso marinirajte četiri do šest sati, a patku i do osam sati. Najjednostavnije je da meso ostavite u marinadi noć pre pečenja.

Za omekšavanje namirnica potopite ih u kiselo mleko ili jogurt. Ako želite da budu sočne i hrskave, ostavite ih u marinadi od piva.

  

Foto: Pixabay free images

Zaljubljenici u kulinarstvo s Good Housekeepinga odlučili su da provere koliko jaka vatra na roštilju treba da bude kako bismo izbegli zagorelo meso, koje je često i sirovo iznutra, te preporučuju jednostavan način provere.

Nakon nekoliko testova zaključili su da treba staviti ruku iznad vatre, i to do 15 cm, kada smatrate da je spremna za roštiljanje. Zatim u sekundama izmerite koliko ste dugo uspeli da držite dlan iznad vatre, pre nego što vas to zasmeta i saznaćete da li je vatra preslaba ili prejaka.

Prema njihovim preporukama, ako držite ruku tek dve sekunde, vatra je jaka. Izdržite li tri do četiri sekunde, radi se o srednje prema jakoj vatri, a pet do šest sekundi je srednja jačina. Nadalje, sedam do osam sekundi znači da se radi o slabijoj vatri, a više od toga nije dobro za roštiljanje.

Uživajte!

Komentari
0
Pošalji komentar
Xye yTv
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: