Turističke agencije počele da vraćaju novac za nerealizovana putovanja

Izvor: Niški portal | 11-Dec-2022 | 19:15

Turističke agencije su počele da pozivaju putnike koji nisu iskoristili vaučere za nerealizovana putovanja kako bi im isplatile novac.

Uredbom o zamenskim putovanjima planirano je da se putnicima novac vrati najkasnije 1. februara, a ovaj rok će možda biti produžen do kraja tog meseca jer je, kako kažu u agencijama, tehnički neizvodljivo da se svi isplate odjednom. 

Prema rečima direktora Jute Aleksandra Seničića, agencije u ovom trenutku već pozivaju putnike, uzimaju račune na koje će novac isplatiti, ali i dalje nude popuste i pokušavaju da motivišu putnike da ipak iskoriste vaučere.

“Svima je u interesu da se ovo završi, pre svega zbog nove sezone i vraćanja poverenja putnika. Ostalo je da agencija isplate ukupno 6,5 miliona evra, što je deset odsto ukupnog iznosa od oko 70 miliona evra, koliko je bilo uplaćeno na početku pandemije.”

To i nije loš rezultat, međutim, dok je s jedne strane pozitivno to što je većina putnika iskoristila zamenske vaučere, s druge strane opet je reč o velikom iznosu koji agencije nemaju mogućnosti da plate iz tekućeg poslovanja”, kaže Seničić.

 

Pitanje opstanka agencija

On dodaje da dve-tri agencije generišu oko milion evra duga i pitanje je da li će uspeti da opstanu. Od početka pandemije deset agencija je podnelo zahtev za stečaj, a osam je prestalo da radi.

Većina vaučera koji nisu realizovani odnosi se na letovanja u Grčkoj, deo u Italiji i Španiji, dok su putovanja za Tursku i Egipat uglavnom realizovana, kažu u Juti.

Odluka agencija da svim putnicima, bez njihove saglasnosti, dodele zamenske vaučere u suprotnosti je sa evropskom direktivom o pravima putnika koja reguliše ovu oblast.

Većina evropskih zemalja je početkom 2020. posegnula za istim rešenjem i masovno putnicima delila vaučere za zamenska putovanja i letove, ali je ubrzo reagovala Evropska komisija i potpuno zabranila ovakvo ponašanje.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay
autor BIZLife
Komentari
0
Pošalji komentar
gxk pIa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: