Tužilaštvo traži 3 godine za vaspitača pedofila: Podignut optužni predlog

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2022 | 07:04
Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo kaznu od tri godine zatvora za vaspitača Dečjeg kulturnog centra iz Niša V. P. (64) iz Grejača, koji je osumnjičen za za nedozvoljene polne radnje nad petogodišnjom devojčicom, potvrđeno je "Blicu" u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

Ovim optužnim aktom OJT u Nišu, V. P. se stavlja na teret krivično delo nedozvoljenih polnih radnji iz člana 182 u produženom trajanju a osim zatvorske sankcije, zatražena je i zabrana vršenja poziva vaspitača u određenom periodu kao i zabrana prilaska malolenoj oštećenoj.

Kako "Blic" saznaje, branilac V. P. izjavio je žalbu na rešenje Osnovnog suda u Nišu kojim je optuženom vaspitaču 6.januara ponovo produžen pritvora.
 


Portparol Osnovnog suda u Nišu Vladimir Rakonjac potvrdio je za "Blic" da je žalba podneta i da će, nakon ocene blagovremenosti i dozvoljenosti, biti prosleđena Višem sudu u Nišu na odlučivanje.

Da podsetimo, nakon podizanja optužnog predloga Osnovni sud u Nišu je 30. decembra produžio pritvor V. P. za još 30 dana kako ne bi ponovio krivično delo, ali je Viši sud u Nišu, odlučujući po žalbi branioca, 6.januara ukinuo to rešenje i vratio predmet Osnovnom sudu u Nišu na ponovno odlučivanje. Osnovni sud u Nišu je 6.januara, u postupku ponovnog odlučivanja ponovo doneo rešenje o određivanju pritvora osumnjičenom, navodeći isti razlog propisan tačkom 3 člana 211 ZKP a to je ako osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ukoliko se nađe na slobodi. O najnovijoj žalbi će ponovo odlučivati Viši sud u Nišu.

Kako je Blic pisao, V. P. se tereti da je krivično delo nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju počinio zloupotrebom položaja vaspitača nad detetom koje su roditelji dovodili u ovu renomiranu gradsku ustanovu na jednu od sekcija.

Prema nezvaničnim saznanjima, on je osumnjičen da je devojčicu ljubio, dodirivao i njenom rukom dodirivao sebe po genitalijama. Slučaj je otkriven nakon što se devojčica poverila roditeljima šta se dogodilo, a potom je sve ponovila i pred timom stručnih psihologa i pedagoga, nakon čega je vaspitač priveden i zadržan. Kako saznaje "Blic", nakon što je devojčica ispričala šta joj je vaspitač radio na zahtev policije angažovan je Centar za socijalni rad kao organ starateljstva. Stručnjaci centra su obavili razgovor sa devojčicom, koristeći metode i tehnike prilagođene za komuniciranje sa decom tog uzrasta, a sve sa ciljem davanja mišljenja o autentičnosti svedočenja deteta.

Vest o hapšenju V. P. uznemirila je Nišlije jer je Dečji kulturni centar u niškom parku Čair, ustanova u koju sugrađani tradicionalno godinama dovode decu na razne sekcije. Obaveštenje nadležnih ustanovi roditeljima da je osumnjičeni jedan od zaposlenih sa najdužim stažom od 35 godina, i da do sada nije imao nijedan incident u radu kao vaspitač tokom 10 godina obavljanja ovog posla, nije u potpunosti umirilo roditelje koji iščekuju ishod istrage i postupka pred pravosudnim organima. Nakon njegovog hapšenja nije bilo prijava drugih roditelja.

Osumnjičeni V. P. je u DKC Niš bio angažovan na kulturnim aktivnostima „kreativna školica", „Divan dan" i „Bulevar".
Komentari
0
Pošalji komentar
nBD 4pn
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: