U Nišu je sada moguće raditi analizu i dijagnostiku na infektivne i seksualno prenosive bolesti

Izvor: Niški portal | 22-Nov-2022 | 10:39

U laboratoriji klinike za kardiohirurgiju UKC Niš tim doc dr Milana Lazarevića uveo je jos jednu savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti (pre svega AIDS i Hepatitisa, ali i drugih oboljenja - Herpes Simplex Virus, Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG) kao i Human Papiloma Virus (HPV)).

HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa Juga Srbije, istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate, na osnovu kojih se određuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95% kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum, navodi prof.dr Milić. 

U većini zemalja u svetu se radi kvalitativno ispitivanje manuelnim putem, a ne automatizovano kao kod nas, sto povećava rizik od greške, objašnjava dalje prof. Milić, i dodaje da je sve navedeno samo još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja, i da im samo treba dati šansu.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
oHl 137
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: