U nedelju počinje letnje računanje vremena. Šta kažu naučnici na ovu temu?

Izvor: Niški portal | 22-Mar-2017 | 11:52

U nedelju počinje letnje računanje vremena. Pomeranje skazaljki šteti zdravlju i ekonomiji

Letnje računanje vremena počeće u nedelju, 26. marta, u dva sata, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, saopštila je danas Direkcija za mere i dragocene metale.

U nedelju u dva sata ujutro časovnici će biti pomereni za jedan čas unapred, tako da se vreme u dva sata računa kao tri sata.

Prema Zakonu o računanju vremena, letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje sedmice u oktobru.

Kako piše Beta, a prenosi Mondo, pojedini stručanjci kažu da od pomeranja skazaljki na satu nema mnogo koristi-ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.

    

Već neko vreme kritičari pomeranja sata dva puta godišnje pokušavaju da dokažu da ta promena više nije korisna. Sada su se, kako bi dokazali svoj stav, okrenuli nauci.

Ne jednoj konferenciji nedavno u Briselu profesor neurologije sa Oksforda Rasel Foster i profesor psihologije sa Minhenskog univerziteta predstavili su svoje nalaze o tome kako pomeranje sata utiče na ljude, posebno na spavanje.

Njihov zaključak je da vraćanje sata ne donosi uštedu energije, predstavlja značajan zdravstveni rizik i mnogo košta ekonomiju.

Naučnici nastoje da dokažu da promena vremena ima "dramatične efekte" na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku u biološkom satu.

Kako se navodi, deci i starijima su potrebne nedelje da se naviknu na promenu.

Istovremeno se u to vreme beleži povećan broj saobraćajnih udesa i komplikacija nakon hirurških intervencija, preneo je Euraktiv Nemačka.

Osim štetnog uticaja po zdravlje ljudi, pati i ekonomija. Stručnjaci računaju da promena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva odsto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi evra.

Austrijski evroposlanik Hajnc Beker  kaže da postoji dovoljno naučnih podataka da se od Evropske komisije traži da "konačno preduzme mere" i stavi tačku na praksu koja "samo pravi štetu".

Beker je pozvao i evropsku komesarku Violetu Bulc, u čijem je portfelju i to pitanje, da stane na put odbijanjima da se razmotre rizici promene vremena.

Pitanje pomeranja sata uvek je izazivalo podele - zaposleni ga uglavnom podržavaju jer im omogućava da iskoriste malo sunca posle posla dok poljoprivrednici nisu uvek zagovornici te prakse.

Na zimsko računanje vremena prelazimo 30. oktobra u tri sata ujutru, kada će vreme na časovnicima biti vraćeno jedan sat unazad, na dva sata.
 

Turska je inače odlučila da više ne pomera sat i ostaće tokom zime na letnjem računanju vremena. To znači da će putnici iz zapadne Evrope za Istanbul pomerati svoje časovnike dva umesto jedan sat unapred.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
ogQ Skd
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: