USAID i Forum mladih sa invaliditetom pokrenuli četvorogodišnji projekat “Posao po meri", Niš učesnik

Izvor: Niški portal | 07-Dec-2022 | 10:02

Niš učesnik vrednog projekta u ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potpisala je danas u Beogradu Memorandum o saradnji i sprovođenju četvorogodišnjeg projekta „Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, vrednog dva miliona dolara u kome Niš učestvuje zajedno sa još pet gradova iz Srbije.

Uvažene goste i kolege iz gradova učesnika u projektu ona je upoznala sa dosadašnjim radom Grada u zapošljavanju i na projektima koji olakšavaju kretanje i život osobama sa invaliditetom u Nišu.

Dragana Sotirovski zahvalila je na izboru Grada Niša što će raditi na projektu koji će omogućiti zapošljavanje većeg broja mladih sa invaliditetom.

Ona je podsetila da je Grad Niš uspeo da u kratkom roku zaposli petoro mladih osoba sa invaliditetom.

Potpisnici Memoranduma su i Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom.

Projekat su pokrenuli USAID i Forum mladih sa invaliditetom koji ima za cilj unapređenje pristupa osobama sa invaliditetom tržištu rada.

Partneri na projektu su Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

 
 
USAID i Forum mladih sa invaliditetom pokreću projekat osnaživanja osoba sa invaliditetom
 
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Forum mladih sa invaliditetom pokrenuli su četvorogodišnji projekat “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” vredan 2 miliona dolara koji će imati za cilj stvaranje jednakog pristupa pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivniieg tržišta rada. Projekat će se realizovati na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Suboticu, Novi Sad, Zrenjanin, Valjevo i Niš.
 
„Davne 1987. Robert L. Burgdorf Jr, advokat koji je radio u Američkom Nacionalnom Veću osoba s invaliditetom izradilo je prvu verziju Zakona o Amerikancima s invaliditetom, koji je postao zakon 1990. godine u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Bajden, tada senator iz Delavera, bio je kosponzor tog zakona. Zakon je učinio nezakonitom diskriminaciju na osnovu invaliditeta, a takođe je postavio standarde i pravila kako bi se olakšalo puno učešće osoba s invaliditetom u američkom društvu", rekao je američki ambasador Christopher Hill.
 
„Srbija je već usvojila neke politike za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Čestitam vam na tome. Uvereni smo da će ovaj novi program podstaći napore ovde u Srbiji da se više ekonomskih prilika svima učini dostupnim.“
 
Uprkos mnogim afirmativnim merama u vezi sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom i napretku u ovoj oblasti, oni se i dalje suočavaju sa višestrukim izazovima i preprekama prilikom ulaska na tržište rada. Prema zvaničnim podacima, 70% osoba sa invaliditetomje je siromašno, a više od polovine njih zavisi od socijalnih davanja.
 
„Zapošljavanje je jedan od najmoćnijih mehanizama za osnaživanje osoba sa invaliditetom. Zarada je osnova nezavisnosti, za koju se i mi borimo. Veliki je broj osoba sa invaliditetom koje su nezaposlene zbog društvenog sistema koji osobe sa invaliditetom stavlja u pasivnu poziciju da se oslanjaju na brigu i podršku drugih ljudi. Mi u Forumu mladih sa invaliditetom već 14 godina pružamo podršku osobama sa invaliditetom i poslodavcima i pokušavamo da pronađemo rešenja za njihovo uključivanje na tržište rada“, izjavila je Jovana Krivokuća-Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.
 
Kako bi afirmisali međusobnu podršku i saradnju na aktivnostima, a u cilju održavanja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja društveno odgovornog delovanja poslodavaca, Forum mladih sa invaliditetom potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Subotice Stevanom Bakićem, Zrenjanina Simom Salapurom, Valjeva Lazarom Gojkovićem, Niša Draganom Sotirovski, sekretarkom za socijalnu zaštitu Beograda Aleksandrom Čamagić, v.d. načelnicom Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada dr Lidijom Tomaš, kao i zamenikom direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petrom Jarićem, predsednicom Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Ivankom Jovanović i savetnikom predsednika Privredne komore Srbije Aleksandrom Perićem.
Komentari
0
Pošalji komentar
wrj cas
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: