Ujedinjenja, rascepi, sumnje i optužbe

Izvor: N.P. | 13-Mar-2016 | 12:45

Pred naredne izbore ipak se ujedinio deo opozicije, u drugom  delu otvoreno sumnjaju u regularnost izbora i optužuju na nezakonito formiranu Gradsku izbornu komisiju, a među strankama koje su još uvek na vlasti nove i iznenadne podele

Ne pamti se da je u poslednjih deceniju i više, kao pred naredne izbore u aprilu tako bila uzburkana niška politička scena. Dok se može reći da je doskora bilo kvalitetne saradnje stranaka na vlasti i nejedinstva u opoziciji, sve se u poslednjih nekoliko meseci preokrenulo „naglavačke“. U Nišu se pre nekoliko dana i zvanično ujedinio deo opozicije i na predstojeće aprilske lokalne izbore nastupiće biće „u jednoj koloni“, dok je kod onih koje su vodile grad u prethodne četiri godine neočekivan veliki broj nesuglasica, pa čak i pravih rascepa. A onaj deo opozicije koji je ostao po strani i nije prihvatio ponudu za ujedinjenje, otvoreno izražava sumnje da izbori neće biti regularni i optužuje za pripremu izborne krađe!?!

Sporazuma o zajedničkom delovanju „na lokalu“ potpisali su niški odbori i organizacije Demokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije, Socijaldemokratska, LDP i Reformistička stranka. Odlučili su da budu „u jednoj koloni“ najviše iz razloga jer smatraju da samo tako uz sebe mogu privući značajniji broj birača. Prvi na toj zajedničkoj listi ujedinjene niške opozicije na izborima biće Vladimir Domazet, jedan od osnivača DS-a u Nišu, a očekuje se da ovom sporazumu pristupe kasnije još neke stranke iz opozicije.

Jedan deo niške opozicije nije, međutim potpisao ovaj sporazum jer smatra da će samostalno bolje da prođe na aprilskim izborima. Ali, iz ovog dela opozicije javno su i otvoreno reagovali na sastav nove Gradske izborne komisije (GIK) izabrane pre desetak dana na poslednjoj sednici niškog gradskog parlamenta. U DSS-Koaliciji za Niš, gde su rekli da će odmah podneti tužbu Upravnom sudu, kažu „da je aktuelna niška vlast iskoristila pozicije da promeni kompletan sastav GIK-a koji navodno održava sastav odborničkih grupa u niškoj skupštini, što nije regularno niti po zakonu“:

„U Gradskoj izbornoj komisiji od 15 članova, čiji je novi predsednik Jelena Žarić-Kovačević, a zamenik predsednika Nemanja Veličković, oboje iz SNS, niški naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima imaju većinu i čak devet svojih članova, što je nezakonito. Tužbom ćemo tražiti da se poništi izbor GIK-a jer ovakav sastav komisije navodi na velike sumnje da se pripremaju mutne radnje i izborna krađa“, rekao je Goran Đorđević, predsednik niškog Gradskog odbora DSS.

U strankama koje su poslednjih godina bile na vlasti, posebno u niškom SNS, prethodnih godinu dana, ali i nekoliko poslednjih nedelja, zabeleženo je veliko nejedinstvo. Osim što je doskorašnji poslanik i penzionisani general Momir Stojanović odlučio da samostalno sa grupom građana koju osniva izađe na naredne izbore, još neki nezadovoljni naprednjaci, koji su očekivali bolje pozicije i funkcije, a ispali su sa svih lista, i na republičkom i lokalnom nivou, pripremaju se na isti korak – da sami i bez SNS-a izađu pred birače.

 

(Ne)očekivano odustajanje

 

Iako su bile među inicijatorima ujedinjenja niške opozicije pojedine političke stranke i partije ipak su ostale „po strani“ – Odmah posle potpisivanja sporazuma o zajedničkom nastupu oglasili su se Narodna stranka, potom i Reformistička stranka… U najkraćem rečeno u ovim političkim organizacijama „ne žele sa pojedincima koji su u „opozicionoj koaliciji“.

To najavljuje, bez ikakvih sumnji, burno predizborno proleće u Nišu.

Komentari
0
Pošalji komentar
buJ TkX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: