Uspešno organizovan osmi naučni skup Psihološkog savetovališta SKC Niš

Izvor: Niški portal | 12-Nov-2021 | 06:39
„Mentalno zdravlje i kreativnost” - uspešno organizovan osmi naučni skup Psihološkog savetovališta SKC Niš
 
O tome kako kreativnost može da pomogne u zaštiti mentalnog zdravlja i koji su načini za rano otkrivanje psiholoških smetnji i problema bile su neke od ključnih tema osme naučno-stručne konferencije „Mentalno zdravlje i kreativnost“, održane proteklog vikenda. Na skupu, koji je po osmi put organizovalo Psihološko savetovalište za studente SKC Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu, najavljen je i plan da se iduće godine Zbornik radova sa konferencije uvrsti na listu naučnih i stručnih časopisa. 
 
 
Naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem, koja je ove godine održana na Zlatiboru u studentskom odmaralištu “Ratko Mitrović”, okupila je više od 100 učesnika, od kojih je 30 prisustvovalo konferenciji uživo, dok su ostali predavanja i radionice pratili putem interneta. Među njima je bilo studenata završnih godina studija psihologije, diplomiranih psihologa, predstavnika Studentskog kulturnog centra Niš, predstavnika Saveza studenata Univerziteta u Nišu. Takođe, konferencija je okupila predstavnike sa Univerziteta Bijeljina iz Republike Srpske.
 
“Predstavljena su dosadašnja empirijska iskustva u oblasti praćenja mentalnog zdravlja mladih. Prezentovana su relevantna saznanja iz oblasti socijalnih i emocionalnih veština i jačanja individualnih kapaciteta pomagača, a u cilju ranog otkrivanja psiholoških smetnji  i problema izložene su psihoterapeutske osnove za pružanje usluga iz oblasti primarne prevencije mentalnog zdravlja, kao i koja je uloga kreativnosti u svemu tome”, navode iz Psihološkog savetovališta. 
 
Na otvaranju konferencije okupljenima se obratio i direktor Studentskog kulturnog centra Niš dr Predrag Jelenković, koji je istakao važnost održavanja ovakvih skupova. 
 
“Ovakvi skupovi su važni i potrebni, jer je psihološki imunitet nešto najvažnije u ovim turbulentnim godinama. Stres je svuda oko nas - kod kuće, na poslu, u školi. Plan je da sledeće godine pokrenemo inicijativu i podignemo na viši nivo ovu konferenciju i da Zbornik radova uvrstimo na listu naučnih i stručnih časopisa”, naveo je direktor SKC Niš. 
 
Iz Psihološkog savetovališta kažu da su konferencijom zadovoljni i učesnici i predavači.
 
“Naročito nam je svima bilo drago što smo se okupili uživo posle dve godine, uz održavanje fizičke distance i ostalih mera zaštite. Otvorile su se nove mogućnosti za saradnju i zajedničke projekte i definisale preliminarne teme”, navode oni. 
 
 
Inače, među predavačima su ove godine bili i prof. dr Bojana Dimitrijević, specijalista medicinske psihologije, profesorka na Filozofskom fakultetu u Nišu i supervizor Psihološkog savetovališta za studente, dr Bojana Škorc, profesorka na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu kao i dr Ljupčo Kevereski, profesor Pedagoškog fakulteta Univerziteta Sveti Kliment Ohridski u Bitolju. 

 
Komentari
0
Pošalji komentar
lQ1 kAL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: