Uštedite kupujući belu tehniku po ovim pravilima

Izvor: Niški portal | 29-Apr-2021 | 13:20
Kupovina bele tehnike za većinu predstavlja veoma naporan i težak zadatak! Takvo ulaganje iziskuje dosta novca iz kućnog budžeta, pa je sasvim u redu da zahtevate da proizvod koji ste kupili  bude kvalitetan i efikasan!  
 
Izbor kućnih aparata otežava veliki broj nepoznatih proizvođača, sve te etikete, nerazumne specifikacije i komplikovana uputstva za upotrebu. Zato smo vam pripremili tekst sa nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da napravite dobar izbor i zapravo uštedite kupujući belu tehniku. Pročitajte.
 
 
 
Postavite sebi važna pitanja
Kako je kupovina bele tehnike značajna investicija, u šoping ne treba da idete nepripremljeni. Ako ste laik i ne razumete se dovoljno u tehničke karakteristike uređaja, zbunjeni ste morem saveta i informacija, sa raznih internet sajtova o aparatu koji vam se dopad, vreme je da stanete sa potragom i sebi postavite neka važna pitanja! Odgovori će vam pomoći da shvatite šta zapravo zahtevate od vašeg uređaja, a po tome ćete znati i koji model treba da tražite.
 
Ako je, na primer, počeo da vam se kvari frižider ili zamrzivač, te ste krenuli u potragu za novim uređajem i zanimaju vas Bosch frižideri, Gorenje zamrzivači, Beko kombinovani hladnjaci ili  ovakvi proizvodi drugih renomiranih bremdova, a pritom ne znate na šta treba da obratite pažnju u deklaraciji proizvoda, obavezno se zapitajte:
 
Šta želim od uređaja? Da li vam je bitno da frižider ima mnogo pregrada? Veći odeljak za zamrzavanje? Da je samootapajuć? Ili da troši jako malo energije?
Koliko ću često koristiti uređaj? Ako će frižider biti u vikendici koju ne posećujete toliko često, da li vredi davati mnogo para za kupovinu hladnjaka?
 
Da li želim da uređaj dugo traje? Neke uređaje, poput telefona ili laptopa, planiramo da menjamo na svake dve-tri godine. Sa frižiderom uglavnom nije tako, zbog čega bi bilo dobro da obratimo veću pažnju pri izboru, i kupimo uređaj visokog kvaliteta.
Kako će se uklopiti u u ostatak kuće? Koje dimenzije frižidera mogu da stanu u vašu kuhinju i kakav dizajn uređaja bi vam najviše odgovarao?
 
Na kraju važno pitanje, koje će znatno uticati na odabir bele tehnike - Koliko mogu/planiram da izdvojim sa kupovinu kućnog uređaja?
 
 
 
Odredite budžet
Pre nego što krenete u potragu za efikasnim aparatima, odredite kućni budžet koji možete potrošiti na kupovinu bele tehnike. To će vam pomoći da suzite svoj izbor između onoga što tražite i onoga šta možete da priuštite po toj ceni.
 
Ali, budite oprezni, visoka cena ne znači uvek i visok kvalitet! Pri kupovini uvek imajte na umu koje funkcije aparata su vam zaista neophodne, a bez kojih možete da funkcionišete, jer ćete tako  kupovati pametnije i potrošićete manje. Tako vas neće “povući” da kupite savremeni šporet sa ravnom pločom, modernog i lepog izgleda, koji je na specijalnom sniženju, ako vam više odgovaraju ringle.
 
Takođe, raspitajte se da li je uređaju potrebno neko dodatno održavanje i koliki su troškovi popravke tog modela, ukoliko se aparat, posle garancije, pokvari. Nećete želeti da date velike količine para majstorima i za rezervne delove, da biste popravili uređaj koji ste nedavno kupili!
 
Dajte prednost kvalitetu
Kolikim god budžetom da raspolažete, pri kupovini kućnih uređaja, prednost uvek dajte kvalitetu, jer tako zaista ulažete u domaćinstvo. Birajte proverene proizvođače kućnih aparata, kupujte isključivo u pouzdanim prodavnicama bele tehnike i prvenstveno tražite energetski efikasne uređaje!
 
Kućni aparati više energetske klase (to je bela tehnika koja na nalepnici ima oznaku A+, A++, A+++), efikasnije rade, teže se kvare i troše manje električne energije. Ovakvi uređaji su nešto skuplji od manje efikasnih aparata, ali se njihova kupovina, na duže staze, i te kako isplati.
Frižider sa oznakom A+++ će jednako dobro držati hranu svežom i hladnom, poput frižidera u klasi G, a pritom će trošiti mnogo manje struje. 
 
Proverite uslove kupovine
Pre nego što pristanete na primamljiv kupoprodajni ugovor koji vam nudi trgovac, obavezno proverite uslove kupovine.
 
Ako uzimate uređaj na rate ili beskamatno, uverite se da li vam se kupovina pod tim uslovima uopše isplati. Nekada je ukupan iznos koji biste platili na rate, zbog kamate, znatno veći nego da ste platili aparat odmah i u celosti.
 
Beskamatno plaćanje može biti rizično, pogotovo ako niste sigurni da ćete biti u stanju da kućni uređaj, u zadatom roku, isplatite. Nakon, beskamatnog perioda, kamate mogu biti veoma visoke, zato treba da  budete oprezni.
 
Kada znate šta zapravo tražite od uređaja koji kupujete i koliko ste spremni da odvojite para za kupovinu, izbor aparata će biti mnogo lakši! Ušteda će biti sigurna kada prednost dajete kvalitetu i kupujete samo energetski efikasnu belu tehniku.
 
 
Autor: Srbijanka Stanković
Komentari
0
Pošalji komentar
iOI JAE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: