(Kamenko M. Marković) VATOOVI SLEDBENICI 

Izvor: Niški portal | 22-Apr-2022 | 13:31
U doba regenta Filipa Orleanskog - kad je Vato živeo i radio - propadanje francuskog feudalnog društva odigravalo se u znaku raskošnih svečanosti, balova, vatrometa i pozorišnih predstava. Zato i njegove slike imaju nešto od kulisa pozorišnih komada, od svetlosti vatrometa, od raspoloženja balskih dvorana. Svojom čarobnom umetnošću Vato je stekao pristalice ne samo medju pretstavnicima najviših društvenih krugova već i medju slikarima. Najpoznatiji medju onima koji su nastavili slikarstvo Vatoa, Nikola Lankre (1690-1743) i Žan Batist Pater (1696-1736), rade takodje svečanosti, sastanke i šetnje u prirodi.  
 
Žan Batist Pater. "Svečanost u polju"
 
Lankre i Pater su pozajmili od Vatoa slikarski repertoar, ličnosti, kompozicijski postupak ( neke od Lankreovih slika savremenici nisu mogli da razlikuju od Vatoovih), ali ni jedan ni drugi nisu imali Vatoov poetski dar, koji je možda najdragoceniji elemenat njegove magične umetnosti. Naprotiv, u slikarstvu obojice osećaju se tendencije potpuno strane njihovom učitelju: sklonost prema anegdoti i sklonost ka erotizmu. 
  
Nikola Lankre ostavlja nekoliko vanrednih dela medju kojima se izdvajaju: „Zima“( Pariz, Luvr), „Jesen“ (Pariz, Luvr), “Svečanost u polju“ (Pariz, Luvr), „Gospodjica Kamargo igra“ (Sankt Peterburg, Ermitaž). Portret predstavlja slavnu francusku primabalerinu Mariu Anu de Kupis de Kamargo (1710-1770). Varijante ove slike se nalaze u zbirci Valas u Londonu  u Muzeju grada Nanta i u Novom dvorcu u Potsdamu. Slika „Kadril pod grabovima“(Berlin, Državni muzej)  jasno pokazuje u  čemu se  Vato suštinski razlikuje od svojih sledbenika; ono što je kod Antoana Vatoa prožeto dubokom poezijom, kod Nikole Lankrea je postalo samo slikovito i ljupko dočaravanje društvenog života.   
 
Ali, pored ovih slika, crtao je Lankre svakoga dana po nešto, od tih crteža mnogi su ostali nezabeleženi, a koji su, improvizacija ili studija pokreta igračice ( skica za figuru  igračice u Londonu) ili skice nekog pejzaža. I to drago kamenje svoje duše rasipao je on, pevušeći po ceo dan.
  
Žan Batist Pater naslikao je nekoliko izuzetnih slika medju kojima se ističe „Svetkovina u polju“( London, Valasova zbirka).
 
Nikola Lankre. "Gospodjica Kamargo igra"
Komentari
0
Pošalji komentar
QmA RDg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: