Vakcinacija rizičnih pacijenata za vikend pod nadzorom tima lekara

Izvor: Niški portal | 08-Apr-2021 | 08:45

Univerzitetski klinički centar u Nišu (UKC) organizovaće počev od ovog vikenda vakcinaciju građana koji spadaju u osetljivu kategoriju, i koji su zbog toga do sada izbegavali vakcinaciju ili bili vraćeni sa vakcinalnih punktova, najavili su danas na konferenciji za medije direktor te zdravstvene ustane Zoran Perišić i njegov zamenik Radmilo Janković.

Prema Perišićevim rečima vakcinacija "rizičnih pacijenata" biće organizovana u Urgentnom centru, svakog vikenda sve dok za to postoji potreba.

"Vakcinsaćemo pacijente rizične po bilo kom osnovu. Nekim građanima je rečeno da su rizični zbog alergije na lekove, a nekima jer su alergični na neke nutritivne agense", istakao je Perišić.

Kazao je da nema informacije da su se dešavale iole ozbiljnije komplikacije kod pacijenata koji su dobijali bilo koju vakcinu koja se daje u Srbiji, ali je želja rukovodstva Kliničkog centra da rizični pacijenti budu vakcinisani na najbezbednijem mestu za tako nešto.

"Vakcinu će moći da prime gradjani ne samo sa područja Nišavskog okruga, već sa područja svih pet okruga sa juga Srbije, a to je područje sa oko dva i po miliona stanovnika", rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, svi pacijenti će dobiti termin za vakcinaciju pozivanjem broja 066 805 15 47.

Zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković kazao je da postoje saznanja da je dosta gradjana koji su želeli da se vakcinišu bilo vraćeno sa vakcinalnih punktova jer nekada imali navodne alergije na penicilin i slične derivate.

"Pretpostavljamo da neće biti nikakvih komplikacija. U svakom slučaju na vakcinalnom punktu u Urgentnom centru dežuraće hematolog i anesteziološka ekipa koja će biti potpuno opremljena za reagovanje u slučaju razvitka alergijskih reakcija i anafilaktičkog šoka", izjavio je Janković.

Prema njegovim rečima, gradjani koji budu primili vakcinu u Urgentnom centru biće pod jednočasnovnim nadzorom.

"Bilo koji rizik, čak i najveći kao što je skorija istorija anafilaktičkog šoka, manja je nego da se ti ljudi razbole i razviju kompletnu kliničku sliku", naglasio je Janković.

Komentari
0
Pošalji komentar
RXF 9sd
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: