Vaspitač osumnjičen za pedofiliju ostaje iza rešetaka, žalba na pritvor neosnovana

Izvor: Niški portal | 13-Jan-2022 | 08:38
Viši sud u Nišu odbio je žalbu branioca vaspitača Dečjeg kulturnog centra iz Niša V.P. (64) iz Grejača, koji je osumnjičen za za nedozvoljene polne radnje nad petogodišnjom devojčicom, tako da će ostati u pritvoru još 30 dana, po rešenju Osnovnog suda u Nišu kojim mu je prošle sedmice ova mera izrečena.

- Rešenjem Višeg suda u Nišu od 12.januara, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog V.P. izjavljena protiv rešenja Osnovnog suda u Nišu od 6.jnauara 2022.godine, kojim je protiv okrivljenog produžen pritvor na osnovu člana 211 stav 1 tačka 3 ZKP, potvrdio je za "Blic" portparol Višeg suda u Nišu Milan Stanisavljević.

Kako je "Blic" pisao Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo kaznu od najmanje tri godine zatvora za V.P. (64) zbog sumnje da je krivično delo nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju počinio zloupotrebom položaja vaspitača nad detetom koje su roditelji dovodili u ovu renomiranu gradsku ustanovu na jednu od sekcija.

Osim zatvorske sankcije, zatražena je i zabrana vršenja poziva vaspitača u određenom periodu kao i zabrana prilaska malolenoj oštećenoj.
 


Nakon podizanja optužnog predloga Osnovni sud u Nišu je 30.decembra prošle godine produžio pritvor V.P. za još 30 dana kako ne bi ponovio krivično delo, ali je Viši sud u Nišu, odlučujući po žalbi branioca, 6.januara ukinuo to rešenje i vratio predmet Osnovnom sudu u Nišu na ponovno odlučivanje. Osnovni sud u Nišu je 6.januara, u postupku ponovnog odlučivanja ponovo doneo rešenje o određivanju pritvora osumnjičenom, navodeći isti razlog propisan tačkom 3 člana 211 ZKP a to je ako osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ukoliko se nađe na slobodi. Odlučujući po žalbi na ponovno određivanje pritvora, Viši sud je, za razliku od prvog puta, danas odbio žalbu kao neosnovanu.

Slučaj hapšenja vaspitača zgrozio je nišku javnost. Kako je Blic pisao, V.P. se tereti da je devojčicu ljubio, dodirivao i njenom rukom dodirivao sebe po genitalijama. Slučaj je otkriven nakon što se devojčica poverila roditeljima šta se dogodilo, a potom je sve ponovila i pred timom stručnih psihologa i pedagoga, nakon čega je vaspitač priveden i zadržan. Pošto je dete ispričalo šta joj je vaspitač radio dok je pohađala jednu od sekcija u Dečjem kulturnom centru na zahtev policije angažovan je Centar za socijalni rad kako bi njihovi stručnjaci obavili razgovor sa devojčicom, koristeći metode i tehnike prilagođene za komuniciranje sa decom tog uzrasta, a sve sa ciljem davanja mišljenja o autentičnosti svedočenja deteta. Nakon razgovara stručnjaka Centra sa devojčicom, V.P. su stavljene lisice na ruke.

Njegovo hapšenje šokiralo je kako zaposlene, tako i roditelje koji dovode decu na razne sekcije budući da se radi zaposlenom sa najdužim stažom u ovoj ustanovi od 35 godina od kojih je na mestu vaspitača proveo deceniju. Objašnjenje nadležnih u ustanovi da do sada nije imao nijedan incident u radu nije u potpunosti umirilo roditelje koji iščekuju ishod istrage i postupka pred pravosudnim organima. Osumnjičeni V.P. je u DKC Niš bio angažovan na kulturnim aktivnostima „kreativna školica", „Divan dan" i „Bulevar". On je živeo u NIšu, ali se nakon razvoda preselio u selo Grejač kod Aleksinca.
Komentari
0
Pošalji komentar
Vqc qXO
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: