Večeras u Nišu donatorsko veče – Hilandarski specijaliteti u restoranu „Stambolijski“

Izvor: Niški portal | 05-Dec-2018 | 15:36

Kao zahvalnost za pomoć u obnavljanju manastira Hilandar nakon požara pre 14 godina,  u Nišu će  se večeras održati dontorsko veče, odnosno promocija  hrane, dugo čuvanih hilandarskih recepata i vina koje se pripremaju u Hilandaru i Svetoj Gori.Delegacija iz Grčke, koju čine komercijalni menadžer manastira Hilandar, Zaharios Panajotidis,  šef kuhinje Kasioras Marios,  glavni kuvar manastira Hilandara Hristos Gremos sa ekipom kuvara danas boravi u Nišu povodom u Nišu.  Njih je u  Nišavskom okrugu primila Dragana Sotirovski , načelnica Nišavskog okruga .

“Za Nišavski okrug ovo je veliki dan s obzirom da u vreme posta naša braća po veri i religiji  i veri dolaze u Niš kako bi oni na svoj način uručili jednu zahvalnicu Nišlijama i ljudima iz Nišavskog  okruga koji su svih ovih 14 godina posle požara na različite načine pomagali obnovu Hilandara. Ovo će biti nesvakidašnje veče ne samo za Nišlije koji će prisustvovati gala večeri već će možda ovde početi jedna tradicija, da i mi, posebno žene koje ne mogu u manastir da mogu da vide , probaju sva ta jela koja se svih godina i vekova unazad spremaju u manastiru”, rekla je Dragana Sotirovski.

Donacije su bile u novcu, radnoj snazi na gradilištu a preduzeća su imala posebnu ulogu, jer su slala različitu vrstu pomoći- od materijala do novca.

“Svi smo posle nesrećnog slučaja velike donacije sa ovog područja i iz cele Srbije slali Hilandaru. I na ovaj način, kada se neko nađe u problemu, u ovom slučaju naša braća  i sveštenstvo koje se nalaze u Hilandaru,  se vidi koliko je velika solidarnost ljudi koji žive u Srbiji. ”, nastavila je Sotirovski.

Organizator ove jedinstvene manifestacije, koja se po prvi put održava u našoj zemlji, je niški Centar za istraživanje medijskog prostora.

Zdravko Stojnić  iz Centra za istraživanje medijskog prostora je podsetio da je saradnja Nišavskog okruga i opštine Volvi u Grčkoj započela u maju ove godine. Saradnja se nastavila tokom leta i predloženo je da se promocija hrane i vina  sa Hilandara održi  i  u Nišu.

“Ovo veče je zahvalnost manastira Hilandar za više donacija koje su ustanove, javna preduzeća i Grad Niš davali u obnovi mnastira Hilandar. Zato se i zove donatorsko. Četiri kuvara i korespondent između kuvara i konobara koji su došli iz Hilandara predstaviće četiri jela , peti je dezert . Prvi put ovi recepti izlaze iz Hilandara i uopšte poprvi put se ovakva manifestacija organizuje  i predstavlja van zidina manastira Hilandar. Biće to na neki način medijska ekskluziva jer ćemo se upoznati sa nekim receptima koje su strogo čuvane i koje niko nema”, rekao je organizator Zdravko Stojnić.

Večeras, kako je rekao glavni kuvar manastira Hilandara Hristos Gremos Nišlijama će se otkriti i neke tajne pripremanja jela koja će biti predstavljena i koja se spremaju sa puno ljubavi.  Na meniju su morski plodovi i tri vrste vina.

Zaharios Panajotidis, koji je tokom leta boravio u Nišu ,  poseduje lanac restorana u regiji Olimpijade i Stavrosa a ujedno je i komercijalni direktor manastira Hilandar.

Organizator ove gala večere Zdravko Stojnić je rekao da će posetioci gala večere imati priliku da se upoznaju sa četvorominutnim dokumentarnim filmom o gradnji novog energetskog sistema sa panel solarnim pločama, u okviru imanja manastira Hilandar. Ovaj sistem se poslednjih nekoliko meseci gradi u manastiru a niška preduzeća učestvuju u ovom poslu.

Stojnić je najavio osnivanje srpsko-grčkog tima, odnosno solunsko- niškog tima kuvara , i stvaranja unije kuvara Balkana koji bi naše dve kuhinje predstavljale na takmičenjima u svetu.

Komentari
0
Pošalji komentar
MVt zgs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: