Većina muškaraca u Srbiji na kućne poslove potroši jedan, a žene do šest sati

Izvor: Niški portal | 09-Feb-2022 | 06:21
Rezultati istraživanja pokazali su da 33 odsto žena brine o deci od 10 do 30 sati na nedeljnom nivou, dok 47 odsto muškaraca to radi najviše 10 sati.

Kada je reč o neplaćenom radu u obavljanju kućnih poslova, 76 odsto muškaraca na njih dnevno potroši jedan sat ili manje, dok 64 odsto žena svakog dana to radi dva do šest sati.

- Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković počela promociju na društvenim mrežama i promociju filma "Život je rad-rad je život", čiji je cilj da se ukaže na važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, saopšteno je danas iz njenog kabineta.
 


Istraživanje obavljeno krajem prošle godine pokazalo je da se slika razlikuje u zavisnosti od toga koji region u Srbiji je u pitanju.
 
U Beogradu muškarci mnogo više nego u bilo kom drugom regionu učestvuju u kućnim poslovima i u brizi o deci, ali imaju najmanju podršku šire porodice, dok je u regionu zapadne Srbije najvidljiviji značaj međugeneracijske solidarnosti, pa majke i očevi u odgajanju dece u mnogo većoj meri imaju podršku svojih roditelja.
 
Prema rezultatima istraživanja, na uslugu predškolskih ustanova najmanje mogu da računaju roditelji iz istočne i južne Srbije, gde ona nije dostupna za skoro 60 odsto ispitanika, dok je u ostalim regionima to 92 odsto.
 
Kampanja je deo projekta WoBaCa, koji se sprovodi uz podršku EU, sa estonskim poverenikom i gradom Hajdelbergom, u okviru koga je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo i istraživanje "Rodna ravnopravnost i ravnoteža između poslovnog i privatnog života".
 
Rezultati istraživanja, koje je sprovela agencija Faktor plus, pokazuju da se na položaju žena mora više raditi, što je jedino moguće neselektivnim i doslednim primenjivanjem zakona, otklanjanjem prepreke koje utiču na njihov izlazak i napredovanje na tržištu rada i obezbeđivanjem odgovarajućih servisa podrške.
Komentari
0
Pošalji komentar
421 o1l
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: