Voda u Leskovcu poskupljuje 50 odsto

Izvor: Niški portal | 26-Jul-2022 | 09:54
Voda će za stanovnike Leskovca i okoline biti skuplja za skoro 50 odsto, a u obližnojoj varošici Grdelica za čak 124 procenta, odlučili su danas članovi Gradskog veća u Leskovcu.
 


Ova značajno veća cena važiće u Leskovcu samo za domaćinstva, precizirano je u prihvaćenom predlogu, a kao argument je navedeno da su cene potrebnog materijala značajno povećane, dok se u Grdelici primenjuje restrikcija, jer nema dovoljno vode, ali je odlučeno da ona drastično poskupi.

Na sednici nije bilo reči o tme što sela u Porečkom kraju, pored kojih prolazi cevovod iz vodosistema Barje i fabrike vode u Gorini, nisu priključena na vodosistem, iako to godinama traže, a veći broj korisnika bi značio i veće prihode za "Vodovod", pa možda cena ne bi bila ovoliko uvećana, smatraju stručnjaci .

Građani će od 1. avgusta vodu umesto 59,18 dinara za kubik plaćati 88 dinara, a šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Velinov u obrazloženju je rekao da sadašnja cena ne pokriva ni prostu reprodukciju i podsetio da je poslednja korekcija cene vode za domaćinstva bila u aprilu 2015. godine.

„U toku 2021. cena tehničkog hlora povećana je za 140 odsto po kilogramu, a troškovi zarada samo po osnovu minimalne cene rada za 2022. godinu povećani su za 14,3 miliona dinara. Ppred toga, cena vodovodnog i kanalizacionog materijala početkom godine povećana je za 40 procenata, a očekuje se i povećanje cene električne energije, što ukazuje na opravdanost ovog poskupljenja", rekao je Velinov.

Gradonačelnik Goran Cvetanović ukazao je da u većini gradova važi posebna cena vode, a posebna cena kanalizacije, dok je u Leskovcu ona zbirna, zbog čega moraju pažljivije da se prate svi parametri.

On je istakao da 50 godina nije promenjen ni jedan kilometar vodovodne mreže, a da je „Vodovod" u poslednje vreme promenio 40 kilometara, ali je sada problem što stara mreža postaje slaba karika i tu dolazi do pucanja cevi.

Cvetanović je najavio i da će građani Leskovca morati da plaćaju 180 miliona godišnje za rad Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i precizirao da će tu taksu plaćati samo oni koji imaju vodovod i kanalizaciju.

Danas je rečeno da cena vode u Grdelici njije menjana od 2011. godine, a po novoj odluci ona će za fizička lica biti 78,1 dinar za kubik, a 143 dinara za pravna lica. Istovremeno, cena otpadne vode je povećana za fizička lica na 14,3, a za pravna na 29,7 dinara.

Cvetanović je rekao da je prvi razlog za poskupljenje činjenica da nema dovoljno vode, pa se u večernjim i noćnim satima isključuju neka sela kako bi se sakupila voda u akumulaciji, jer ima mnogo zloupotreba pošto se voda koristi za zalivanje bašti i njiva.

Kao drugi razlog je naveo da vodosistem JKP „Grdelice" prolazi na 12 mesta kroz korito reke, pa kad pukne cev ne mogu se utvrditi gubici, jer sve ide u reku, a oni budu i po 70 odsto.

Sa druge strane, ljudi iz Grdelice koji se godinama bore protiv izgradnji minihidrocentrala na Rupskoj reci kažu da su glavni razlog za nestašice vode dve minihirocentrale izgrađene na njoj.
Komentari
0
Pošalji komentar
Cqn N7m
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: