Za smrt devojke iz Hrvatske 4,5 godine zatvora

Izvor: H.P. | 02-Apr-2016 | 13:59

U Višem sudu u Nišu nepravosnažnom, odnosno prvostepenom presudom Nikola Tošić (26) iz niškog sela Malča osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog izvršenog teškog krivičnog dela protiv bezbednosti saobraćaja. Presudu je donelo i objavilo krivično veće ovog suda, kojim je predsedavao sudija Aleksandar Teodosić. 

U obrazloženju presude predsednik sudskog veća rekao je da je tokom sudskog postupka pred Višim sudom dokazano da je okrivljeni i osuđeni Tošić 22.juna prošle 2015.godine izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubila Vanja Janković (18), iz Pule u Hrvatskoj. Tošić je nesreću izazvao vozeći motocikl pod uticajem alkohola na nadvožnjaku iznad autoputa Niš-Pirot, na putu koji povezuje niško naselje „Nikola Tesla“ i regionalnu saobraćajnicu Niš-Svrljig, blizu Gornje Vrežine. 


Tošić je izgubio kontrolu nad motociklom kojim je upravljao, i na kojem je iza njega sedela Vanja Janković. Motocikl je udario u ivičnjak nadvožnjaka i prevrnuo se. Nesrećna devojka je preletela preko ograde nadvožnjaka i pala na nasip pored autoputa i zadobila smrtonosne povrede. Vozač motocikla osuđen je zbog izazivanja nesreće i vožnje pod uticajem alkohola (imao je 1,28 promila alkohola u krvi), a oslobođen je optužbe da je izvršio krivično delo nepružanja pomoći povređenom licu. 


Stradala Vanja Janković, koja je živela u Puli, u Hrvatskoj, a čiji su roditelji iz okoline Niša bila je na odmoru kod babe i dede u Malči. Kobne noći sa Nikolom Tošićem bila je u provodu, a onda je sa njim pošla da se provoza na motociklu od Niša. Na povratku u selo doživeli su saobraćajnu nesreću u kojoj je ona izgubila život.  
Zamenik Višeg javnog tužioca u Nišu Vladimir Stanojević izjavio je posle izricanja presude da će se žaliti na nisku kaznu na koju je osuđen Nikola Tošić. 

Roditelji devojke: On će izaći iz zatvora, a ona...? 
 
Violeta Janković, iz Pule, majka stradale Vanje, koja je sa suprugom Nebojšom prisustvovala izricanju presude Nikoli Tošiću u Višem sudu u Nišu, nije mogla da se uzdrži od plača: 
-Nama ništa ne vredi što je ovaj mladić, čija je krivica za smrt naše kćerke dokazana, osuđen na 4,5 godine zatvora. Da je osuđen i na mnogo veću kaznu isto bi bilo. On će kadtad izaći iz zatvora, nastaviće da živi, a Vanja se nikada neće podići iz groba, rekla je očajna majka. 

Komentari
0
Pošalji komentar
e3k u7d
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: