Obeležen Dan službe telekomunikacija - U susret danu verske službe u vojsci

Izvor: Niški portal | 22-Sep-2022 | 21:54
Dvadeset prvi bataljon veze Kopnene vojske kojim komanduje potpukovnik Ljubiša Pajić, juče je proslavio slavu Roždestvo Presvete Bogorodice-Mala Gospojina.
 
Liturgijom je načalstvovao načelnik Grupe za verske poslove Komande Kopnene vojske vojni sveštenik major Đorđe Dimić, protojerej, a sasluživali su vojni sveštenici kapetani, jereji Ivan Ganić iz Komande 3. brigade Kopnene vojske i Aleksandar Milovanović iz Komande Mešovite artiljerijske brigade. Domaćin slave potpukovnik Ljubiša Pajić je prineo slavski kolač. Liturgiji su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske, general-major Slađan Stamenković, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant 3. brigade Kopnene vojske i Garnizona Niš pukovnik Dragan Antić.
 
 
Vojnom svečanošću u Kasarni „Knjaz Mihailo”, obeležen je Dan službe telekomunikacija-20. septembar, u spomen na dan kada je, 1916. godine na Krfu, doneta Uredba o vojnom telegrafu, kojom su postavljene osnove organizacije veza u srpskoj vojsci. Svečanosti je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je čestitao praznik vojnicima i starešinama i tim povodom dodelio nagrade najboljima.
 
Vojni sveštenici i verska služba prvi put se pominju u prvoj polovini 19. veka i prisutni su u vojsci do polovine 20. veka. Na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, koji stupio na snagu 1. januara 2008. godine, organizovana je Verska služba u Vojsci Srbije, čime je bliže uređena ova oblast. Uredbom o vršenju Verske službe iz 24. marta 2011. godine, Sporazumom između Ministarstva odbrane i Svetog arhijerejskog sinoda  Srpske pravoslavne crkve od 28. juna 2011. godine i sporazumima sa preostalih šest tradicionalnih crkava  i verskih zajednica (Rimokatoličkom crkvom u Srbiji, Slovačkom evangeličkom crkvom, Reformatskom hrišćanskom crkvom, Evangeličkom hrišćanskom crkvom, Jevrejskom zajednicom u Srbiji i Islamskom zajednicom Srbije). Verska služba je vraćena u Vojsku Srbije u cilju ostvarivanja slobode veroispovesti pripadnika Vojske, razvoja, izgradnje, održavanja i povećanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Dan Verske službe u Vojsci Srbije obeležava se 12. novembra, kada je 1839. godine po prvi put definisano vršenje Verske službe, donošenjem Vojnog zakona u kneževini Srbiji. Prvi službenici Verske službe u Kopnenoj vojsci  stupili su na dužnost 2012. godine.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
bjg QNY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: