Dominacija Bijeljine, Nais izgubio drugo mesto u utakmici sezone

Izvor: Niški portal | 09-May-2022 | 10:25
IDEJA BALKANSKE LIGE USPELA
 
Završena je prva sezona Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League - BWBL). Inače, BWBL čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina - Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski - Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont - Podgorica) i Srbije (KKK Nais - Niš). BWBL se igra po trokružnom, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je šampion BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira u sezoni. BWBL ima sedište u Sofiji, predsednik lige je dr Vladimir Iskrov (Sofija), izvršni komesar prof. dr Marko Aleksandrović (Niš), a komesar za suđenje je prof. Igor Đorđević (Niš).
 

KKK Bijeljina dominirala, Edis Imširović najbolji igrač, asistent i skakač, Mišurović strelac
U prvoj sezoni, dominaciju tokom lige je ostvarila KKK Bijeljina, sa svih devet pobeda. Ova ekipa je sjajan spoj mladosti i iskustva. Protutnjali su Sofijom sa tri ubedljive pobede i pokazali su zašto su i pre dolaska u Sofiju i matematički postali šampioni. 
Rukovodstvo BWBL je po završetku turnira u Sofiji dodelilo nagrade za najbolju petorku i pojedince. Nije bilo teško da se odluči ko je najbolji igrač lige. Prikazana igra, uticaj na ekipu, statistički pokazatelji i gospodstvo Edisa Imširovića, nisu dozvolili bilo kakvu dilemu po pitanju najboljeg igrača lige. Dosadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, igrač KIK Zmaj iz Gradačca, ali u BWBL u ulozi trenera-igrača, najbolji je asistent i skakač lige, a u vrhu je liste strelaca. Sve pomenuto je uticalo na jednoglasnu odluku da je Edis Imširović MVP za sezonu 2021/2022.
 
Igrajući dve regionalne lige istovremeno, KK OSI Paramont iz Podgorice je iz meseca u mesec igrao sve bolje, uigranije. Iako suočeni sa otkazima pred poslednji turnir BWBL koji se igrao za njih najdalju Sofiju, nisu se predavali. U Sofiji su u utakmici sezone, sa jednim rezervnim igračem, pobedili KKK Nais i odbranili drugo mesto koje su držali od trećeg kola. Četa trenera Erola Vrevića imala je udarni centarski tandem Nermin Pandžić – Nikola Mišurović koji je bio nerešiva enigma za Nišlije. Svim košarkašima u kolicima u Crnoj Gori, titula najboljeg strelca lige koju je dobio Nikola Mišurović, inspiracija je i podrstrek za dalji rad.
 
KKK Nais je pokazao da je sjajan organizator turnira, jer se o događajima u hali Čair i dalje priča. Međutim, iako treniraju najviše od svih timova, te im kondicije ne manjka, Nišlijama nedostaje lider na terenu i organizator igre. Činjenica da neki igrči koji ne treniraju i ne žive u Nišu (Vlado Švraka, Lazar Makulović, Nemanja Vukašinović, Filip Jovanović), koji neosporni imaju kvalitet, nisu bili uigrani sa Nišlijama. Upravo je ta činjenica uticala na poraz od Paramonta, ekipe koja se tokom sezone „odrekla“ usluga dva vrhunska igrača iz Bosne i Hercegovine (Nermina Hujića i Dina Dizdarića) i vremenom samo radila na uigranosti, kompaktnosti i hemije u ekipi. U svakom slučaju, vreme radi za igrače KKK Nais, jer imaju odlične uslove za rad, zanavljaju opremu, imaju podršku lokalne samouprave i akademskih institucija.
 
BKHU Levski je tokom sezone BWBL imao hendikep da je nekoliko igrača profesionalno angažovano u inostranstvu. Kao domaćini su dočekali gostujuće ekipe sa skorom od šest poraza, ali je kompletiranje ekipe davalu nadu da će se doći do pobeda, što se ostvarilo protiv KKK Nais i KK OSI Paramont.
 
Uspešno uključivanje košarkaških sudija u košarku u kolicima
Sudije iz sve četiri države odakle dolaze klubovi učesnici su se usavršavale u suđenju košarke u kolicima, a sve pod budnim okom vrhunskih međunarodnih autoriteta, g. Damira Kunosića iz Tuzle i g. Saše Lakića iz Klagenfurta. Uz njihovu podršku, kao članova kancelarije generalnog sekretara IWBF, Crna Gora, tj. Paraolimpijski komitet Crne Gore je postao član te međunarodne organizacije. BWBL komesar za suđenje, prof. Igor Đorđević, briljantno je vodio sudijski sektor, napravio sjajan odnos sa sudijskog esnafa u uspostavio temelje jake međunarodne saradnje.
 
Zaključak
Opšti je utisak da je BWBL jedno osveženje na ovim prostorima. Ona je prava prilika za psiho-socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. 
Svi se slažu da je početna sezona nadmašila sva očekivanja i da je ova i ovakva liga potrebna košarkašima u kolicima. Tokom održavanja BWBL mnoge osobe sa invaliditetom su započele da treniraju ovaj sport, kao i osobe bez invaliditeta. 
Rukovodstva klubova članica BWBL jednoglasna su u oceni da liga u ovom formatu treba da se nastavi.  
 
Nagrade
Najbolja petorka: Dražen Duvnjak (KKK Bijeljina), Strahinja Rosuljaš (KKK Bijeljina), Martin Ivanov (BKHU Levski), Edis Imširović (KKK Bijeljina) i Nikola Mišurović (KK OSI Paramont).
Najbolji strelac: Nikola Mišurović (KK OSI Paramont)
Najbolji asistent: Edis Imširović (KKK Bijeljina)
Najbolji skakač: Edis Imširović (KKK Bijeljina)
Najbolji igrač: Edis Imširović (KKK Bijeljina)
7. kolo
 
KKK Nais : KKK Paramont 47:52 (13:9, 18:13, 10:14, 6:16)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 50    
Sudije: Metodiev (Sofija), Ćetković (Podgorica), Stanković (Niš)
KKK Nais: Hadžović 7, Šimandli, Kostić (kap.) 4, Jovanović 12, Vukašinović 3, Nonković 2, Dinić 2, Marinković, Makulović 4, Lazarević 11. Tadić 2. Treneri: Hadžović,Mihajlović, Stevanović, Milovanović. 
KK OSI Paramont: Pepić 3, Husović, Nikolić, Murić, Mišurović 31, Pandžić 12, Vrević. Treneri: Vrević, Habić, Hot. 
I pored velike borbe, niški košarkaši u kolicima nisu uspeli da u direktom meču pobede direktnog rivala za drugo mesto prve sezone  Balkanske lige u košarci u kolicima (BWBL). U veoma neizvesnoj utakmici, prvoj na turniru, izgubili su od KK OSI Paramont iz Podgorice sa 47:52, iako su bili u prednosti tokom prvih 30 minuta. Rival iz Crne Gore, iako oslabljen, nastupivši samo sa šest igrača, uspeo je velikom borbom da održi rezultatski priključak, ne dozvolivši Naisu da bude u prednosti više od devet koševa razlike.
„Odlično smo otvorili utakmicu i kontrolisali meč prve tri četvrtine. Neobjašnjivo je pala realizacija šuta našeg tima u druom delu utakmice, posebno u poslednjoj četvrtini, a to se poklapalo sa odličnom igrom protivnika u napadu. Čestitam igračima i stručnom štabu KK OSI Paramont iz Podgorice na zasluženoj pobedi.“ – rekao je trener Miljan Hadžović.
Čak devet igrača KKK Nais se „upisalo“ u strelce, a samo tri igrača KKK Paramont. Centarski tandem Podgoričana, Mišurović – Pandžić, bio je nerešiva enigma za odbranu Nišlija.
„Skraćeni roster je bio veliki rizik zbog umora mojih igrača, imali su samo jednog igrača da ih zameni. Nismo se predavali, nismo klonuli duhom, borili smo se, igrali svoju igru i u poslednjoj četvrtini prelomili meč. Čestitam Nišlijala na fer borbi, a mojim igračima na pobedi u utakmici sezone.“ – rekao je trener KK OSI Paramont, prof. Erol Vrević. 
Inače, podršku ekipi KKK Nais je pružio ambasador Republike Srbije u Sofiji, NjE Željko Jović. 
„Žao mi je naših momaka koji nisu pobedili u meču sezone. Međutim, svi učesnici su pobednici – pobednici nad svojim invaliditetom. Ambasada Srbije u Bugarskoj podržava Balkansku ligu od njenog formiranja u Elin Pelinu početkom novembra prošle godine i nastaviće da to čini. Na usluzi smo svojim građanima na teritoriji Bugarske.“ – rekla je NjE Željko Jović.
 
BKHU Levski : KKK Bijeljina 29:53 (6:19, 9:15, 2:14, 12:5)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 300    
Sudije: Stanković (Niš), Ćetković (Podgorica), Mugoša (Podgorica)
BKHU Levski: Popov , Ge. Ivanov 10, M. Ivanov 7, Fikov, Hamdi, Elenkov 8, Kostov, Matan, Gr. Ivanov 2, Vaklinov, Gjurov, Cvetkov. Treneri: Kulgiandro, Iskrov, D. Ivanov, N. Ivanov, Marinkova, Vaklinov.
KKK Bijeljina: L. Rosuljaš, Duvnjak 3, Joksimović, S. Rosuljaš 12, Sikima, P. Šarenac 12, Kamberović 12, Imširović 17, Radosavljević. Treneri: Imširović, N. Šarenac, Radosavljević.
BKHU Levski iz Sofije, želeo je da počne pobedom svoje domaćinstvo. Velike ambicije nisu bile bez osnova, jer su za tim iz prestonice Bugarske nastupili svi prijavljeni igrači koji su se vratili iz inostranstva, a tim je predvodio selektor bugarske, Italijan Antonio Kalgiano. Međutim, to nije obeshrabrilo igrače KKK Bijeljina koji su predvođeni sjajnim plejmejkerom Imširovićem tokom celog meča pokazali zašto su šampioni Balkanske lige.
„Imali smo jasan plan i ozbiljan pristup utakmici, držali smo se toga tokom celog meča. Ponosan sam na perfektnu utakmicu mojih igrača. Čista pobeda tima.“ – rekao je Edis Imširović, u Sofiji trener-igrač KKK Bijeljina.
Za Bugare, koji su počeli pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo objedinjene B i C divizije koje se igra u Sarajevu za pet sedmica, ovaj turnir je odlična provera.
„Na početku smo priprema, ali smo morali puno bolje. Ovaj turnir je sjajna prilika da utvrdimo gde se sada nalazimo. Mora da mnogo radimo. Čestitam KKK Bijeljina na pobedi, igrali su maestralno, a moji igrači su imali priliku da mnogo toga nauče.“ – rekao je strateg „Levskara“, Antonio Kugliandro.
Inače, utakmicu su pratili predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine u Sofiji, g. Ivica Pranjić i g. Nikola Đurović.
„Kao navijači tima iz naše zemlje, ali i kao ljudi, impresionirani smo igrom naših Bijeljinaca, rekli su sa puno ponosa predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine.
8. kolo

KKK Bijeljina : KKK Nais 72:38 (18:8, 16:8, 18:12, 20:14)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 50    
Sudije: Ćetković (Podgorica), Metodiev (Sofija), Mugoša (Podgorica)
KKK Bijeljina: L. Rosuljaš, Duvnjak 10, Joksimović, S. Rosuljaš 18, Sikima 4, P. Šarenac 8, Kamberović 16, Imširović 16, Radosavljević. Treneri: Imširović, N. Šarenac, Radosavljević.
KKK Nais: Hadžović 4, Šimandli, Kostić (kap.) 2, Jovanović 4, Vukašinović 4, Nonković, Dinić 6, Marinković 2, Makulović 6, Lazarević 8, Tadić 6. Treneri: Hadžović,Mihajlović, Stevanović, Milovanović. 
Apsolutna dominacija ekipe iz Semberije nastavila se u najefikasnijem meču turnira BWBL u Sofiji. Stručni štabovi obe ekipe su pružili šansu svim igračima. Kao i u prethodnom, emotivno iscrpljujućem meču sa Podgoričanima, devet Nišlija su bili strelci, dok je šest strelaca bilo u maestralnoj ekipi Bijeljine. Od početka meča su Bijeljinci pokazali ko je „gazda“ u ligi, tako da su vremenom samo povećavali razliku, uglavnom u efikasnim kontanapadima.
„Igrali smo savršeno, ako takva igra može da bude. Čestitam Nišlijama na fer igri, odigrali smo sa bratskim klubom efikasnu utakmicu.“ – rekao je Dražen Duvnjak, „radilica“ ekipe iz Bosne i Hercegovine.
Posle prvog meča koji su Bijeljinci odigrali sa Levskim, Nišlije su znale da osim časnog poraza i velike borbe, ne može drugo da se očekuje.
„Nama je čast da imamo takmičarsku utakmicu sa šampionom iz Bijeljine. Naš bratski klub je savršen spoj mladosti i iskustva, sjajna prilika da u dobroj borbi nešto novo naučimo. Čestitam im titulu.“ – rekao je Aleksandar Marinković, igrač KKK Nais.
 
BKHU Levski : KK OSI Paramont 58:43 (16:6, 12:11, 11:12, 19:14)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 100    
Sudije: Stanković (Niš), Metodiev (Sofija), Mugoša (Podgorica)
BKHU Levski: Popov , Ge. Ivanov 12, M. Ivanov 12, Fikov 8, Hamdi, Elenkov 16, Kostov 2, Matan 2, Gr. Ivanov 6, Vaklinov, Gjurov, Cvetkov. Treneri: Kulgiandro, Iskrov, D. Ivanov, N. Ivanov, Marinkova, Vaklinov.
KK OSI Paramont: Pepić 4, Husović 6, Nikolić 4, Murić, Mišurović 17, Pandžić 12, Vrević. Treneri: Vrević, Habić, Hot. 
Poraz KKK Nais od KKK Bijeljina u prvoj utakmici osmog kola, „ozvaničio“ je vicešampionsku titulu KK OSI Paramont u prvoj sezoni BWBL. Sve do treće četvrtine, KK OSI Paramont je držao koliko toliko rezultatski priključak. Međutim, spremniji tim iz prestonice Bugarske je pobedio sa pristojnih 15 poena razlike.
„Lekcija od Bijeljinaca u prethodnom kolu nam je bila potrebna da se uozbiljimo. Protivnik iz Crne Gore je daleko slabiji od šampiona, ali smo morali da damo sve od sebe da bi pobedili. Pobeda za samopouzdanje, „prvenac“cu sezoni regionalnog takmičenja, ali i znak da mnogo mora da radimo na treninzima u predstojećem periodu.“ – rekao je Persijan Elenkov, najefikasniji igrač BKHU Levski.
Iako malobrojni, Podgoričani su izašli na megdan spremnijem i mnogobrojnijem timu BKHU Levski. Nisu se predavali kao i protiv Nišlija, ali je BKHU Levski ipak bio jači.
„dobili smo jednu četvrtinu protiv reprezentacije Bugarske, treću. To nam je jedan od dokaza da smo napredovali tokom sezone. Ponosan sam na moje igrače, a Bugarima čestitke na pobedi i puno sreće na predstojećoj kontinentalnoj smotri.“ – rekao je prof. Erol Vrević, trener KK OSI Paramont iz Podgorice.
9. kolo
 
KKK Bijeljina : KK OSI Paramont 74:40 (18:4, 23:8, 16:16, 17:12)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 50    
Sudije: Ćetković (Podgorica), Metodiev (Sofija), Rusev (Sofija)
KKK Bijeljina: L. Rosuljaš 4, Duvnjak, Joksimović 6, S. Rosuljaš 16, Sikima 9, P. Šarenac 18, Kamberović 16, Imširović 6, Radosavljević. Treneri: Imširović, N. Šarenac, Radosavljević.
KK OSI Paramont: Pepić 2, Husović 8, Nikolić, Murić 8, Mišurović 14, Pandžić 6, Vrević 2. Treneri: Vrević, Habić, Hot.
U poslednjoj utakmici sezone, šampion KKK Bijeljina je dominirao, što je rezultiralo ubedljivom pobedom nad vicešampionom KK OSI Paramont. Treneri su dali šansu svim igračima.
„Mi iskusni smo ponosni što uz nas rastu novi mladi igrači. Nema sumnje da će nas prevazići.
Inače, i ovu utakmicu su pratili predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine u Sofiji, g. IVICA Pranjić, g. Predrag Vučićević i g. Nikola Đurović.
S druge strane, puno pravo da bude ponosan na svoj stručni rad ima i mladi stručnjak i trener KK OSI Paramont, prof. Erol Vrević, jer u svojoj debitantnoj trenerskoj sezoni uspešno vodio svoj tim u dve regionalne lige. Pobeda protiv direktnog rivala za vicešampionsku titulu, KKK Nais, sa praktično pet igrača, šlag je na tortu istorijske sezone crnogorskih košarkaša u kolicima.
„Zahvaljujem se igračima što su pratili plan i borili se do kraja svaku utakmicu. Rasli smo kao tim tokom sezone i dokazali da ništa nije nemoguće. Bijeljinci su danas, kao tokom cele sezone pokazali zašto su šampioni.“ – rekao je prof. Erol Vrević, trener KK OSI Paramont. 
 
BKHU Levski : KKK Nais 41:30 (16:7, 11:4, 9:5, 5:14)
Sala: Univerziada    Gledalaca: 100    
Sudije: Stanković (Niš), Rusev (Sofija), Metodiev (Podgorica), 
BKHU Levski: Popov , Ge. Ivanov 11, M. Ivanov 6, Fikov 4, Hamdi, Elenkov 13, Kostov 4, Stalinčev 2, Matan 2, Gr. Ivanov, Vaklinov, Gjurov, Cvetkov. Treneri: Kulgiandro, Iskrov, D. Ivanov, N. Ivanov, Marinkova, Vaklinov.
KKK Nais: Hadžović 7, Šimandli, Kostić (kap.) 6, Jovanović 5, Vukašinović, Nonković, Dinić, Marinković 2, Makulović 4, Lazarević, Tadić 6. Treneri: Hadžović, Mihajlović, Stevanović, Milovanović. 
Poslednju utakmicu sezone odigrali su klubovi koji su u  BWBL teritorijalno najbliže ekipe, BKHU Levski i KKK Nais. Oba trenera su dali šansu svim igračima.
„Ukrstili smo komplja sa komšijama iz Niša, zadovoljni smo odbranom u prve tri četvrtine, ali napad nije funkcionisao celu utakmicu. Uspostavljamo nov sistem, uigravamo nove akcije za Evropsko prvenstvo.“ – rekao je najefikasniji igrač utakmice, Persijan Elenkov.
KKK Nais je bez povređenog Nemanje Vukašinovića ostao uskraćen za organizaciju igre i kontranapad. Ipak, poslednja četvrtina je pokazala potencijal Nišlija i da mogu mnogo bolje.
„Dobrim delom utakmice, nismo imali odgovor na njihovu odbranu od pozicionog napada. Mnogo smo grešili u dodavanjima, kao početnici. Verujem u bolja izdanja najesen.“ – rekao je pomoćni trener KKK Nais, Vojin Stevanović. 

TABELA
1. KKK Bijeljina        9    0    581:387        18
2. KK OSI Paramont        4    5    480:428        13
3. KKK Nais            3    6    406:495        12
4. BKHU Levski        2    6    391:501        11

 
Komentari
0
Pošalji komentar
ktG AP9
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: