Kunovica – starac bez struje i hrane

Izvor: Niški portal | 08-Dec-2021 | 00:50
"Kada iz Niša uveče krenete putem za Nišku Banju videćete u daljini svetla na obroncima Suve planine. To je Kunovička površ i selo Kunovica na visini oko 550mnv. To su ulična svetla u ovom lepom selu sa prekrasnim pogledom na Nišku kotlinu, Suvu planinu, Svrljiške planine i park prirode - Sićevačka klisura. Međutim, na toj lokaciji, na 18km od centra Niša, a u GO Niška Banja (na svega 8km) u domu Mišić (Videna) Milutina, rođenog 24. novembra 1940. godine, sijalice ne svetle već više od 10 godina. Starac Milutin nema novac da plati račun za struju i tako više od 10 godina živi u mraku. Ulično svetlo ispred oronule kuće starca Milutina, JP EPS Beograd isključilo je pre nekoliko meseci. Ulična svetla u selu Kunovica svetle preko cele noći, a samo ispred oronule kuće starca Milutina je potpuni mrak", ovim rečima je naš sagovornik započeo svoje obraćanje nama i javno uputio apel za pomoć.
 

     
Milutin Mišić, kao saznajemo živi u Kunovici, selu nadomak Niša i Niške Banje, u oronuloj kući koja prokišnjava i koja nema kupatilo. Okružuju ga čađavi zidovi, stari šporet na drva, gvozdeni krevet i kredenac. Milutin nema penziju, nije oženjen i nema dece, ali i ne pije i ne puši. Ima imovinu u ataru ovog podplaninskog sela. U mlađim godinama je sa par volova obrađivao imovinu kako bi obezbedio sredstva za život. Godine u kojima se sada nalazi ne dozvoljavaju mu da i dalje obrađuje zemlju, i čuva volove. Sada starac Milutin ima samo dve ovce. Milutin nema ni zdravstvenu knjižicu, a kako saznajemo ni terenska služba Doma zdravlja ga ne obilazi.
 
 
"Milutin nema ni ličnu kartu više od 10 godina, jer nema novac da plati nadoknade za izdavanje lične karte", ističe nas sagovornik.
     
"Centar za socijalni rad Niša i stručne službe GO Niška Banja ništa ne preduzimaju da starac Milutin sa 82 godine dobije neku socijalnu nadoknadu, pa tako starac Milutin živi isposnički godinama, bez ikakvih sredstava za život", navodi se u izlaganju našeg sugrađanina.
     
Naš sugrađanin o Milutinu govori dalje, pa navodi da je Milutin bio i redovan učesnik vojnih vežbi kao vojni rezervista. Ističe da zbog neposedovanja lične karte nema ni pravo glasa na izborima, ali i da iz istog razloga ne prima ni jednu vrstu pomoći od države.
     
"Zaboravljen od svojih rođaka, kolega i društva bez ikakvih materijalnih prihoda živi starac Milutin isposničkim životom bez osnovne hrane za život i bez struje. Da li to mora tako da bude i da starac Milutin bude zaboravljen od društva i prepušten sumornom životu? ", pita naš sugrađanin.
 
Foto: Kunovica
 
Komentari
0
Pošalji komentar
mWt vlE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: